Ga naar hoofdinhoud

Onstkekingen In Je Lichaam (Darm En Brein)

Chronische en laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan door verstoring in je darm. Wanneer de darmwand teveel toxinen of stress of slaaptekort hebt of binnenkrijgt ontwikkelen we ontstekingen. Niet alleen onze darm heeft er last van. Ons immuunsysteem (darm is daarin enorm belangrijk) maar ook ons brein is er de dupe van. Dit kan zorgen voor veel mentale en fysieke klachten.

DARM EN BREIN

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen de conditie van de darmen en de hersenen. Zo merkt u dat wanneer u stress ondervindt, ook vaak last heb van uw buik. De oorzaken en fysiologische processen die ten grondslag liggen aan het Prikkelbare darmsyndroom PDS zijn lang een groot raadsel geweest. De laatste jaren is onze kennis hieromtrent enorm toegenomen, vooral ook door toegenomen begrip voor dat wat we de “hersen-darm as” noemen. Deze term duidt aan dat de darm en brein voortdurend en tweezijdig met elkaar communiceren. Het vinden van mogelijkheden om deze communicatie te verbeteren is waarschijnlijk de sleutel tot nieuwe succesvolle behandelingen van PDS.

Serotonine speelt een sleutelrol

De signaalsubstantie serotonine, welke zich voor meer dan 90% in de darm bevindt en verder met name in de hersenen, speelt een zeer belangrijke rol bij de regulatie van de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Een veranderde activiteit van serotonine kan daarom stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart ook het verband tussen psychische problemen (bijvoorbeeld depressie en paniekstoornis) en darmklachten. Het is helaas moeilijk om de activiteit van serotonine positief te beïnvloeden door voedingsveranderingen. Geneesmiddelen die de activiteit van serotonine verhogen, zoals veel soorten antidepressiva bijvoorbeeld, blijken ook werkzaam te kunnen zijn bij PDS. Maar door het bijwerkingenprofiel komt toepassing van deze medicijnen niet in aanmerking voor de algemene populatie met PDS. Zelfs alle nieuwe medicijnen die specifiek voor de behandeling van PDS zijn ontwikkeld, hebben door ernstige bijwerkingen geen registratie gekregen.
Zo heeft de wetenschap al aangetoond vanuit verschillende onderzoeken dat onze darmen ons tweede brein is en belangrijk is bij o.a de aanmaak van geluks neurotransmitters zoals, serotonine en dopamine.

Verbetering van de barrièrefunctie

Er zijn alternatieve strategieën om de signaaloverdracht tussen darm en hersenen positief te beïnvloeden. Omdat de darmbacteriën een sterke wisselwerking hebben met het slijmvlies van de darm, kunnen deze bacteriën de darmfunctie sterk beïnvloeden. De darmbacteriën hebben onder andere een grote invloed op de integriteit van het darmslijmvlies en de barrièrefunctie, wat belangrijke onderdelen van het immuunsysteem zijn. Het immuunsysteem van de darm moet in prima “conditie” worden gehouden en goed “zijn afgesteld”, zodat niet alleen de darm maar ook het gehele lichaam geen negatieve gevolgen ondervindt van de bacteriën en andere substanties waaraan de darm continu wordt blootgesteld. Recent wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat bepaalde probiotische bacteriën in staat zijn om de barrièrefunctie van het darmslijmvlies te verbeteren. Op deze manier kunnen zij bijdragen aan het beschermen van het enterische zenuwstelsel tegen irritatie en schade, wat positieve consequenties heeft voor de signaaloverdracht tussen darm en hersenen.

Stress
Er zijn vele mogelijke manieren waarop probiotische bacteriën kunnen bijdragen aan de behandeling van PDS. Theoretisch kan men aannemen dat alle effecten, die direct of indirect de gezondheid van het darmslijmvlies positief beïnvloeden, ook positief uitwerken op het signaalsysteem binnen de “hersen-darm as”. Bepaalde darmbacteriën produceren korteketenvetzuren, zoals boterzuur, die van groot belang zijn voor de gezondheid van het darmslijmvlies. Er zijn ook aanwijzingen dat bepaalde probiotische bacteriën de signaaloverdracht tussen darm en hersenen kunnen beïnvloeden door de productie van opoïd- en cannaboïdachtige substanties. De darmbacteriën bepalen ook mede de activiteit van zogenaamde proteaseremmers, die de darm beschermen tegen stoffen als tryptase en histamine die vrijkomen bij verschillende vormen van stress

Met de juiste voedingstoffen kun jij je brein en darmen ondersteunen

#14 LB-CLN:  Een speciaal mengsel van reinigende kruiden gekozen voor een optimale darmwerking
Total-Probiotics: Krachtige plantaardige darmflora
Exspore: Een zeer krachtige formule die caprylzuur bevat, samen met ondersteunende voedingsstoffen zoals citruszaadextract, knoflook, goldenseal, co-enzym Q10 en andere. Bovendien wordt de formule versterkt met supplementatie van vriendelijke bacteriën waardoor dit de ideale keuze is voor mensen die een gezond milieu in de darmen willen handhaven

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen op 0355381353

Winkelwagen
Back To Top