skip to Main Content

Hormonale Disbalansen

Heb Je Hormonale Disbalansen?

Uw hormonen, uw gezondheid
Voel je je opgeblazen, geïrriteerd, of gewoon niet op je best? Verschuivingen in uw hormonen kunnen daar de oorzaak van zijn. Hormonen zijn chemische “boodschappers” die invloed hebben op de manier waarop uw cellen en organen functioneren. Het is normaal dat je hormoonspiegels op verschillende momenten in je leven veranderen, zoals voor en tijdens je menstruatie of een zwangerschap, of tijdens de menopauze. Maar ook sommige medicijnen en gezondheidsproblemen kunnen ervoor zorgen dat uw niveaus omhoog of omlaag gaan.

Eetlust en gewichtstoename
Tijdens hormonale verschuivingen, zoals de menopauze, kunt u aankomen. Maar hormoonveranderingen hebben niet direct invloed op uw gewicht. In plaats daarvan gebeurt het waarschijnlijk door andere factoren, zoals veroudering of levensstijl. Als u zich bijvoorbeeld somber of geïrriteerd voelt, wat het geval kan zijn als uw oestrogeenspiegel daalt, wilt u misschien meer eten. Het kan ook invloed hebben op de leptinespiegel in je lichaam, een hormoon dat hongergevoel opwekt.

Plotseling gewichtsverlies
Uw schildklier regelt hoe snel uw lichaam voedsel omzet in brandstof, en ook uw hartslag en temperatuur. Als hij te veel hormonen aanmaakt – of niet genoeg – kan uw gewicht dalen. Als u 10 pond of meer bent afgevallen maar niet meer hebt getraind of anders bent gaan eten, laat dit dan aan uw arts weten.

Onregelmatige menstruatie
De meeste vrouwen hebben om de 21 tot 35 dagen een menstruatie. Als je menstruatie niet elke maand rond dezelfde tijd komt, of als je een paar maanden overslaat, kan dat betekenen dat bepaalde hormonen (oestrogeen en progesteron) te hoog of te laag zijn. De reden hiervoor kan de perimenopauze zijn – de periode voor de menopauze – als u in de 40 of begin 50 bent. Maar onregelmatige menstruatie kan ook een symptoom zijn van gezondheidsproblemen zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Praat met uw arts

Slaapproblemen
Als je niet genoeg slaapt, of als de slaap die je krijgt niet goed is, kunnen je hormonen in het spel zijn. Progesteron, een hormoon dat door je eierstokken wordt vrijgemaakt, helpt je om je roes uit te slapen. Als het niveau daalt tijdens je menstruatiecyclus, kun je bijvoorbeeld moeite hebben om in slaap te vallen. Lage oestrogeenniveaus kunnen opvliegers en nachtelijk zweten veroorzaken, waardoor het moeilijk kan zijn om de nodige rust te nemen.

Chronische acne
Een uitbraak voor of tijdens je menstruatie is normaal. Maar acne die maar niet verdwijnt, kan een symptoom zijn van hormoonproblemen. Een teveel aan androgenen (“mannelijke” hormonen die zowel mannen als vrouwen hebben) kan ervoor zorgen dat je olieklieren overwerken. Androgenen hebben ook invloed op de huidcellen in en rond je haarzakjes. Beide dingen kunnen je poriën verstoppen en acne veroorzaken.

Droge huid
Door een verandering in de hormonenhuishouding kan je huid uitgedroogd raken. Dit kan gebeuren tijdens de menopauze, wanneer je huid van nature dunner wordt en niet meer zoveel vocht kan vasthouden als vroeger. Ook een schildklierprobleem kan hier debet aan zijn. Een dermatoloog kan helpen om uw huid er beter uit te laten zien, maar als u andere symptomen hebt, kunt u ook naar uw huisarts gaan

Geheugen Mist
Experts weten niet precies hoe hormonen je hersenen beïnvloeden. Wat ze wel weten is dat veranderingen in oestrogeen en progesteron ervoor kunnen zorgen dat je hoofd “mistig” aanvoelt en dat het moeilijker voor je wordt om je dingen te herinneren. Sommige deskundigen denken dat oestrogeen invloed kan hebben op chemische stoffen in de hersenen die neurotransmitters worden genoemd. Aandachts- en geheugenproblemen komen vooral voor tijdens de perimenopauze en de menopauze. Maar ze kunnen ook een symptoom zijn van andere hormoongerelateerde aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen. Dus, laat het uw arts weten als u moeite heeft om helder te denken.

Buik problemen
Je darmen zijn bekleed met kleine cellen, receptoren genaamd, die reageren op oestrogeen en progesteron. Wanneer deze hormonen hoger of lager zijn dan normaal, kun je veranderingen opmerken in hoe je voedsel verteert. Daarom kunnen diarree, buikpijn, een opgeblazen gevoel en misselijkheid opspelen of erger worden voor en tijdens je menstruatie. Als je last hebt van je spijsvertering en van problemen als acne en vermoeidheid, kan het zijn dat je hormoonspiegel niet goed is.

Voortdurende vermoeidheid
Bent u de hele tijd moe? Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen van een verstoorde hormoonhuishouding. Een teveel aan progesteron kan u slaperig maken. En als uw schildklier – de vlindervormige klier in uw hals – te weinig schildklierhormoon aanmaakt, kan dat uw energie opslokken. Een eenvoudige bloedtest, een schildklierpanel, kan u vertellen of uw waarden te laag zijn. Als dat zo is, kunt u daarvoor behandeld worden.

Nachtzweten
Als je drijfnat wakker wordt, kan een laag oestrogeengehalte de oorzaak zijn. Veel vrouwen hebben last van nachtelijk zweten rond het begin van de menopauze. Andere hormoonproblemen kunnen ook de oorzaak zijn.

Stemmingswisselingen en depressie
Onderzoekers denken dat dalingen van hormonen of snelle veranderingen in hun niveau humeurigheid en de blues kunnen veroorzaken. Oestrogeen beïnvloedt belangrijke hersenchemicaliën zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Maar ook andere hormonen, die dezelfde weg afleggen als neurotransmitters, spelen een rol in hoe je je voelt.

Haaruitval en dunner wordend haar
Als hormonen zoals oestrogeen dalen, krijgen andere hormonen in uw lichaam, zoals testosteron, een grotere impact. Het resultaat is dunner wordend haar of haaruitval. U kunt dit merken tijdens de zwangerschap, de menopauze of nadat u met de pil bent begonnen.

Hoofdpijn
Veel dingen kunnen dit uitlokken. Maar bij sommige vrouwen komt het door een daling van het oestrogeen. Daarom komt het vaak voor dat hoofdpijn vlak voor of tijdens de menstruatie toeslaat, wanneer de oestrogeenspiegel daalt. Regelmatige hoofdpijn of hoofdpijn die elke maand rond dezelfde tijd opkomt, kan een aanwijzing zijn dat je hormoonspiegels aan het verschuiven zijn.

Vaginale droogheid
Het is normaal om dit af en toe te hebben. Maar als je vaak merkt dat je daar beneden droog of geïrriteerd bent, kan een laag oestrogeenniveau de reden zijn. Het hormoon helpt het vaginale weefsel vochtig en comfortabel te houden. Als je oestrogeenspiegel daalt als gevolg van een onbalans, kan het vaginale vocht verminderen en benauwdheid veroorzaken.

Verlies van libido
De meeste mensen denken aan testosteron als een mannelijk hormoon, maar vrouwenlichamen maken het ook aan. Als je testosterongehalte lager is dan normaal, kan het zijn dat je minder zin hebt in seks dan je normaal hebt.

Borstveranderingen
Een daling van oestrogeen kan uw borstweefsel minder dicht maken. En een toename van het hormoon kan dit weefsel dikker maken en zelfs nieuwe knobbels of cysten veroorzaken. Praat met uw arts als u veranderingen in uw borst opmerkt, zelfs als u geen andere symptomen hebt die u verontrusten.

Iodine Rescue: Jodium is een van de 14 essentiële mineralen die van cruciaal belang zijn voor de groei en productie van botten, tanden, haar, bloed, zenuwen, huid, enzymen, hormonen, enz.  Jodium is ook belangrijk voor het gezond functioneren van een groot aantal biochemische processen, waaronder het hormonale evenwicht maar vooral de schildklier; jodium wordt opgenomen in de schildklierhormonen.

T Renew : ondersteunt testosteron (T), een belangrijk hormoon en endocriene regulator. T is van cruciaal belang voor een optimale gezondheid van mannen en vrouwen, en ondersteunt de energievoorziening en de bot- en spiergroei.

Bel ons gerust voor meer informatie 0355381353

 

 

Winkelwagen
Back To Top